kaapeli.fi internet

Etusivu Kaapelisolmu suosittelee Webmail Osuuskunta FAQ
Tilauslomake/jäsenilmoitus Ohje Hinnasto På svenska In English  
     

Pikahaku - genväg - find


Kaapelisolmun palvelut
Katso tietoja osuuskunnan
internetpalveluista
.

Kabelknuten
Information om andelslagets
internettjänster
.

Knot in the Cable
Please find info on the internet
services and prices
.

kaapeli.fi - internet Informaatio-osuuskunta Katto-Meny
Tallberginkatu 1.B.39
00180 HELSINKI

Y-tunnus: 0957831-9

Käyntiosoite
Kaapelitehtaalla:
Tallberginkatu 3
Katso kartta.
neuvonta @ kaapeli.fi
puh: (09) 7515 4150
int: +358 9 7515 4150posti

Tietoturvainfoa

Varoitus sähköpostin haittaohjelmista

Erityisesti Microsoft Windows -käyttäjien kannattaa noudattaa varovaisuutta liitteiden ja viestien avaamisessa, vaikka lähettäjä näyttäisikin tutulta!

Nykyään ovat hyvin yleisiä paitsi roskapostit myös erilaiset varomattomalle vastaanottajalle haitallisia ohjelmia sisältävät viestit, lyhyesti haittaviestit. Haittaviestit voivat sisältää esim. viruksia, matoja ja urkintaohjelmia, jotka pyrkivät poimimaan tunnuksia ja salasanoja luvatonta käyttöä varten.

Haittaviestejä lähettävät ohjelmat usein naamioivat haittaviestit sellaisiksi, että viesti näyttää tulevan sähköpostijärjestelmän ylläpitäjältä tai muulta tutulta taholta. Tutulta näyttävä lähettäjä ei siis ole tae viestin turvallisuudesta! Viime aikoina on ollut liikkeellä mm. viestejä, jotka tekeytyvät järjestelmäylläpitäjän lähettämiksi tietoturvaohjeiksi, ja pyrkivät sillä huijaamaan vastaanottajan avaamaan haittaohjelman. Emme lähetä tietoturvaohjeita liitetiedostoina!

Toisaalta tutulta lähettäjältä tulevalta näyttävä viesti ei myöskään ole merkki siitä, että lähettäjän kone olisi haittaohjelman valtaama, koska yleensä haittaohjelmat väärinkäyttävät lähettäjän osoitetietoja.

Käyttöjärjestelmän suojausominaisuuksien ja asetusten pitäminen kunnossa sekä terve järki ja varovaisuus ovat avainkeinoja haittaohjelmien torjumiseen. Koneen suojausten tai käyttäjän varovaisuuden pettäessä myös virustorjuntaohjelmat ovat erityisesti Windows-ympäristössä hyödyllisiä tilanteen pelastajia.

Tietoa ja linkkejä liittyen tietoturvaan yleensä ja ajankohtaisiin haittaohjelmiin löytyy esim. Viestintäviraston sivuilta ao. osoitteista:

http://www.ficora.fi/suomi/tietoturva/index.htm
http://www.ficora.fi/suomi/tietoturva/varoitukset.htm

Nykyisin liikkuville haittaohjelmille erityisen alttiisiin Microsoft Windows -käyttöjärjestelmiin keskittyvä monien eri tahojen julkaisema helppolukuinen tietoturvaopas löytyy osoitteesta:

http://www.tietoturvaopas.fi

Nykyisillä haittaviesteillä on usein myös tekijää tai levittäjää hyödyttävä tarkoitus. Yleensä se on roskapostin lähettäminen, mutta jopa pankkitunnuksia urkkivia haittaohjelmia on havaittu. Asiaan ei siis kannata suhtautua kevyesti!


 

© Kaapelisolmu - Kabelknuten